NIS2
NIS2-direktiivi (Network and Information Security 2) on EU:n päivitetty kyberturvallisuuslainsäädäntö, joka tuli voimaan vuonna 2023 ja pyrkii vahvistamaan kriittisten toimintojen suojaa verkko- ja tietojärjestelmien häiriöiltä. Siirtymäaika vahvistaa direktiivi kansallisessa lainsäädännössä päättyi 17.10.2024, mutta lopullinen hallituksen lakiesitys odottaa vielä hyväksyntää eduskunnassa (5.11.2024). Direktiivi päivittää ja laajentaa aiempaa NIS-direktiiviä, kattaen nyt enemmän toimialoja ja yrityksiä ja asettaen tiukemmat vaatimukset kyberturvallisuudelle sekä tietojärjestelmien riskienhallinnalle.
Direktiivin tavoitteena on vahvistaa koko EU:n kyberresilienssiä ja suojata kriittisiä palveluja.
Keskeisiä kohtia NIS2-direktiivissä:
- Laajennettu kohderyhmä: NIS2-direktiivi ulottaa vaatimuksensa useampiin toimialoihin, kuten energia-, liikenne-, terveydenhuolto-, finanssi- ja vesihuoltosektoreihin. Myös digitaaliset palvelut, kuten pilvipalvelut ja hakukoneet, kuuluvat nyt direktiivin piiriin.
- Tiukemmat velvoitteet: Direktiivi vaatii yrityksiltä ja organisaatioilta ennakoivaa riskienhallintaa sekä uhkien torjuntaa. Tämä sisältää kyberturvallisuuden auditoinnit, säännölliset riskianalyysit ja tehokkaat raportointijärjestelmät mahdollisten uhkien varalle.
- Raportointivelvollisuus: Direktiivi asettaa nopeat raportointivelvoitteet kyberhyökkäysten ja merkittävien tietoturvaloukkausten varalle. Yritysten on ilmoitettava havaituista uhista kansallisille kyberturvallisuusviranomaisille, yleensä 24 tunnin kuluessa havaitsemisesta ja kattava raportti on toimitettava viiden päivän sisällä.
- Seuraamukset: Laiminlyöntien tapauksessa yritykset voivat kohdata merkittäviä sanktioita, jotka vaihtelevat EU-valtioiden välillä. Nämä seuraamukset voivat olla sakkoja tai muita rajoittavia toimenpiteitä, erityisesti jos laiminlyönti aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä.
- Yhteistyö ja tiedonvaihto: Direktiivi pyrkii lisäämään jäsenmaiden välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa kyberuhkista ja turvallisuusriskeistä, jotta tietoturvaa voidaan vahvistaa koko EU:n alueella.
Merkitys organisaatioille: NIS2-direktiivi edellyttää, että organisaatiot päivittävät kyberturvallisuusstrategiansa, varautuvat uusiin uhkiin ja kouluttavat henkilöstöä asianmukaisesti. Tämä asettaa yrityksille haasteita, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden parantaa turvallisuusstandardeja ja resilienssiä digitaalisten uhkien varalta. Jos yrityksellä on jo käytössä esimerkiksi ISO27001 mukainen tietoturvan hallintajärjestelmä, on uusien NIS2-direktiivin tuomien vaatimuksien täyttäminen helpompaa. Toisaalta, luomalla tarvittavat prosessit ja hallintajärjestelmät NIS2-direktiivin vaatimuksien täyttämiseen, yrityksen on varsin helppo täyttää ISO27001 sertifioinnin vaatimukset. Hyvin ja kustannustehokkaasti toteutettu kyberturvallisuusstrategia on nykypäivänä myös kilpailuetu. Oletko koskaan laskenut, mitä päivän saati päivien tuotantokatko maksaa yrityksellesi?
Jos tarvitset apua NIS2-direktiivin tuomien haasteiden ja vaatimuksien kanssa, ota yhteyttä:
mikko.uronen@unax.fi / 040 770 1453
Lue myös: CER-direktiivi
Contact
LinkedIn:
Email:
unax@unax.fi
Phone number:
+358 40 770 1453
Business ID:
2471036-5